dl.
dt.
dc.
dj.
dv.
ds.
dg.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
setembre 2016
 

Arxiu històric agenda

28/10/2016
Tremp, Seu de l’IDAPA (Passeig Pompeu Fabra, 21)
9;00

I Congrés de Transhumància de Catalunya (Activitat i usos transhumants L’activitat ramadera transhumant a Catalunya, situació i propostes de millora. El futur de la ramaderia extensiva. La PAC)

La trobada, que tindrà lloc els propers 7, 21 i 28 d'octubre a Lleida, Santa Margarida i els Monjos i Tremp i està impulsada per la Fundació del Món Rural i l'Institut de Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i l'Aran, pretén promoure el coneixement que permeti salvaguardar aquest patrimoni 

L’organització del I Congrés sobre Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya té com a principal objectiu  posar en valor la transhumància i la xarxa de camins ramaders de Catalunya. La principal tasca del congrés és poder generar línies de treball consensuades entre tots els sectors implicats en la transhumència, ramaderia extensiva i camins ramaders. S'ha convocat a aquest espai participatiu i de debat a representants del camp de la recerca científica i acadèmica, als usuaris que practiquen aquesta activitat, els promotors de nous usos de les infraestructures i la població en general. La trobada tindrà lloc els propers 7, 21 i 28 d'octubre a Lleida, Santa Margarida i els Monjos i Tremp- 

Es tracta d'un congrés obert, que dibuixi els eixos temàtics generals amb aportacions troncals d’experts reconeguts que donin cos a cadascun dels àmbits de treball i aportacions complementàries mitjançant comunicacions i pòsters presentats des del món acadèmic i/o amateur, de Catalunya i de fora. Com a objectius secundaris:

Aprofundir en el coneixement dels camins ramaders, la transhumància i la ramaderia extensiva com a sistema econòmic, social i cultural amb un fort impacte en el territori.
Afavorir l’intercanvi de coneixements i d’experiències i la col·laboració entre els actors socials implicats: ramaders, estudiosos, tècnics de l’administració, població de les àrees ramaderes i dels llocs on hi ha camins ramaders.
Establir criteris i prioritats per tal d’estimular la recuperació i garantir el manteniment d’aquest patrimoni natural i cultural.
Sensibilitzar la societat sobre el valor sociocultural i ambiental d’aquestes activitats i el seu interès com a instruments per afavorir l’equilibri territorial i la biodiversitat.

Estructura i calendari del Congrés

El congrés s’estructura en els àmbits temàtics en el que s’ha estructurat l’activitat del grup de treball:

7 d'octubre Lleida: Eix 1. Els camins ramaders. La infraestructura de les xarxes transhumants, els equipaments associats, el marc legal, la gestió i la planificació de les actuacions de manteniment i millora.

21 d'octubre Santa Margarida i els Monjos: Eix 2. Usos complementaris. Aprofitament turístic. Recuperació i valorització d’un patrimoni cultural i natural.

28 d'octubre Tremp: Eix 3. Activitat i usos transhumants. L’activitat ramadera transhumant a Catalunya, situació i propostes de millora. El futur de la ramaderia extensiva. La PAC

Programa i inscripcions (veure enllaç adjunt)