A la Xarxa arrels. conreu de sabers hi trobaràs les iniciatives de recuperació, recerca i divulgació de la cultura rural catalana.

Associació Jardí Botànic Plantes Medicinals de Gombrèn

Som uns 150 socis. Estem donats d’alta als Museus de Catalunya (2010). La col·lecció de planta viva del jardí té unes 400 espècies. Hem recollit unes 500 receptes etnobotàniques.  Hi ha una junta directiva i uns estatuts. Es fan assemblees ordinàries i extraordinàries. El jardí va començar com una iniciativa del grup d’ER a l’ajuntament. Primer es depenia de l’ajuntament de Gombrèn, però el 2008 la titularitat va deixar de ser municipal (consell amb majoria CiU). La presidenta és la  Conxita Cortina i Cortacans, fundadora i molt lligada i activa a la vida social de Gombrèn i el Ripollès (occidental).

Es pretén promoure el jardí com atractiu turístic, i cultural; es volen oferir, a més de la visita in situ (de maig a setembre), tota mena d’activitats relacionades amb l’infinit món de les plantes: xerrades, cursets, tallers didàctics, visites guiades individuals o col·lectives, actes culturals, exposicions, projeccions d’audiovisuals, excursions, i l’estudi de l’etnobotànica del Ripollès.

Depenem de les subscripcions dels socis i d’alguna subvenció o aportació esporàdica. Organitzem tallers i visites guiades dins i fora del jardí i exposicions, cobrant molt poc. Però la visita no guiada al jardí sempre és gratis. Intentem divulgar l’existència del jardí botànic i els estudis de l’associació als medis el màxim possible, i fem alguna petita publicació per vendre (història del jardí, flora del Ripollès). Invitem als personatges més adients a fer xerrades. L’estudi de l’etnobotànica del Ripollès va començar el 2003 i, havent aparegut després una altra iniciativa (Alta Vall del Ter) dirigida per Teresa Garnatje, el varem limitar a la part occidental de la comarca. Fem entrevistes a gent de pagès i ho publiquem directament, afegint-hi algun comentari i la identificació científica de la planta.